Ciekawostki

JAPOŃSKA ELEGANCJA

Japończycy są znani z tego, że bardzo dużą uwagę zwracają na formę podawania jedzenia oraz tego jak ono się w całości prezentuje. Ta kultura podawania dań jest bardzo szczególna, ponieważ istnieje tam bardzo dużo naczyń, które są przeznaczone wyłącznie do jednego typu potrawy. To jednak nie koniec. Cała zastawa często dobierana jest w ten sposób, aby pasowała nie tylko do samej potrawy, ale również do samych produktów oraz nawet pory roku.

Restauracje w Polsce nie zawsze trzymają się tych wszystkich zasad, ale bardzo łatwo jest zauważyć, że niezwykle trudno jest spotkać w japońskiej restauracji szklane naczynia. Można na takowe trafić jedynie w naprawdę ciepłe dni. Kiedy zastanawiasz się gdzie warto zjeść w Poznaniu warto wziąć pod uwagę kuchnię azjatycką.

Będąc w Japonii, należy wcześniej przyswoić sobie ich savoir-vivre. Jest to naprawdę istotny element, ponieważ bez jego znajomości bardzo łatwo będzie całkowicie nieświadomie obradzić gospodarzy w miejscu, gdzie się zatrzymamy.

Samo miejsce posiłku znacznie różni się od naszego. U nas zazwyczaj są to całe komplety jadalne, dosyć wysokie i z krzesłami. W Japonii jada się przy niskim stoliku, wokół którego mężczyźni siedzą w siadzie skrzyżnym, a kobiety klęczą. Ciężko sobie to wyobrazić, ale z zasady w tym kraju nie używa się sztućców. Jak więc radzą sobie np. z zupą? Sprawa wydaje się prosta, lecz w naszej kulturze, taka forma jest uważana za coś niegrzecznego. Najpierw z zupy składniki wyjada się pałeczkami, a następnie cały wywar wypija się przykładając miskę do ust. Należy pamiętać również o tym, że nie powinno zostawiać pałeczek wbitych w jedzenie.