Zdrowie

Kulinarne szaleństwo

O legendarnych papryczkach chilli słyszał chyba każdy. Dla większości ludzi są synonimem kuchni meksykańskiej lub indyjskiej, a pierwszym skojarzeniem jest uczucie palenia w ustach. Jednak pikantne potrawy dostarczają nie tylko intensywnych wrażeń smakowych. Z najnowszych badań wynika, że zawierają też cenne substancje pozwalające m.in. na prowadzenie skutecznej walki z komórkami nowotworowymi.

 

Orędownicy dobrze doprawionych potraw zyskają kolejny argument w walce o pikanterię obiadu, czy kolacji w konfrontacji z innymi domownikami, przemawiający za dodawaniem do przygotowywanych posiłków ostrych przypraw i sosów. Najnowsze badania dowiodły dobroczynnego wpływu nadających charakteru dodatków na ludzki organizm. Jak się okazało, chociaż częściowo zdawano sobie z tego sprawę już zdecydowanie wcześniej (od lat stosuje się ją m.in. jako środek rozgrzewający mięśnie i stawy), zawarta w produktach o „podwyższonej ostrości” kapsaicyna wpływa pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego ciała w wielu aspektach.

Wspomaga spalanie tłuszczu, dlatego powinna znaleźć się przede wszystkim w diecie osób walczących z otyłością i nadwagą – właściwie zbilansowany jadłospis w połączeniu z pikantnymi dodatkami pozwala na zwiększenie efektów terapii mającej na celu redukcję masy ciała. Najnowsze badania dowodzą również, że wspomaga leczenie niektórych odmian raka, w tym przede wszystkim nowotworów gruczołu krokowego, płuc, czy glejaków (chociaż ma też potencjalne właściwości kancerogenne w przypadku długotrwałego oddziaływania na skórę). Działa też przeciwbakteryjnie, wspomagając walkę z wieloma odmianami drobnoustrojów (z tych właściwości słynie od wieków w medycynie ludowej wielu zakątków świata, w tym przede wszystkim Indii) oraz wspiera funkcje termoregualcyjne – jej regularne spożywanie w niewielkich ilościach (np. w łagodnych odmianach papryczki chilli) zapobiega przegrzaniu organizmu, co jest szczególnie przydatne w krajach, w których występują wysokie temperatury (tam też przeprowadzono badania na ten temat).

Dlatego zawierająca kapsaicynę żywność nie jest tylko intensywnym dodatkiem smakowym. Kapsaicyna to także cenna substancja wspomagającą wiele procesów zachodzących w Naszym ciele lub wspomagającą walkę z tymi, które nie są pożądane. Ze względu na powyższe powinny się do niej przekonać także osoby stroniące od ostrzejszych smakołyków.

 

 

Redaktor

Dodaj komentarz

Kliknij, aby opublikować komentarz